Огромна гумена ивица ще почиства океанската пластмаса?

Един доста странен обект се носи по повърхността в Северно море. Изглежда като низ от огромни гумени наденички. В действителност обаче това е част от един голям и дързък план за прочистване на морето от плуващата в него пластмаса.

Според различни проучвания, в океана плуват най-малко 244 000 тона пластмасови боклуци. Водните течения ги завихрят и разнасят, така че цели потоци от пластмасови отпадъци се реят из океаните. Премахването на всичко това е цел на проекта Едно ново начинание Ocean Cleanup – една фондация от Делфт, Нидерландия.

tocprototype_uhd-800x533

Нейната цел е да се инсталира 100-километрова V-образна плаваща ивица насред Тихия океан, която да събира пластмасовите отпадъци. Идеята е плаващата ивица да стои срещу течението, така че водата да събира и изтласква боклуците към тясната част на V-образната конструкция. Там те ще се събират и прибират в контейнери, за да се изпращат за рециклиране.

Подобна идея е скъпа. Проучване на жизнеспособността на проекта от 2014 г. сочи, че прочистването на 50% от пластмасите в тихоокеанските течения би могло да се реализира за около 10 години и би струвало около 400 милиона евро. Освен това, поне засега, подобна система би могла да събира само пластмасата, която се движи по повърхността на морето.

Без да се обезсърчават от това, хората от фондацията напредват към най-голямото си тестово изпитание. „Не казваме със сигурност, че това ще се случи“, коментира ръководителят на екипа Боян Слат. „Казваме само, че трябва да опитаме“.

Тази седмица в Хага екипът разкри най-новия си прототип, 100-метрова ивица, която ще бъде вкарана на до 23 километра навътре в морето край бреговете на Холандия.

На първо време целта е да се види дали инсталацията би могла да устои на силните течения и бури в района. Не е ясно дали котвите й – а те са по-евтини от тези, които обикновено се използват за постоянни структури в морето – ще успят да удържат голямата буква „V” на едно място през едногодишния тестов период.

„Планираме да пуснем в морето известно количество биоразградими пластмасови елементи или може би лед, които да имат приблизително същата плавателност като пластмасата, пред системата. Така ще видим колко от „боклука“ ще се хване в нея и колко ще се измъкне в морето“. Дрон с камера с висока прецизност ще проследи всяко парче от пластмасата в експеримента.

Нидерландското правителство осигурява една трета от финансирането за теста. Проектът не минава и без критика – някои предполагат, че това може да смути морските обитатели или да доведе до попадането на морски животни в капана за пластмаса.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*