Озоновият слой над Антарктида показва признаци на възстановяване

Учени-изследователи на астмосферата наблюдават признаци на намаляване на озоновата дупка над Антарктика. В публикация от 30 юни Сюзън Соломон и нейни колеги оповстиха, че намаляването на дупката е факт и това се счита за пряк резултат от ограничаването на употребата на хлорфлуорвъглеводороди след от Монреалския протокол от 1987-ма година.

062916_ts_ozone_free

Озоновата дупка е област с разрушен озонов слой над Антарктика. Нейната поява се свързва с увеличаването на случаите на рак на кожата. Изтъняването на озоновия слой се дължи на много фактори, но доминиращият от тях е освобождаването на хлор от хлорфлуорвъглеводородите, които разрушават озона. Тези вещества бяха често срещани в продукти като спрейове за коса, дезодоранти и други аерозоли, както и хладилни агенти на стари хладилници и т.н. Решението, взето от всички страни в т. нар. Монреалски протокол, е за забрана на употребата на вредните вещесетва в потребителските продукти.

Има три етапа в процеса на възстановяване на озона, които изследователите описват в доклада си. Това са намаляването на темпото на разрастване на озоновата дупка, стабилизиране и намаляване. Учените твърдят, че вече се наблюдава третият етап – този на възстановяване, 30 години след подписването на протокола от Монреал….

Обикновено изтъняването на озоновия слой е най-значително през септември и достига връхната си точка през октомври. Така че измерванията на озоновата дупка през септември е знак за степента на разрушаване на озоновия слой. След 2000 г. насам учените наблюдават „знаци за възстановяване“ при септемврийските измервания. Учените отчитат свиване на озоновата дупка с повече от четири милиона квадратни километра от 2000 г. досега. Това е годината, когато разрушаването на озоновия слой е в своя връх.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*