Прозорецът от време за спиране на климатичните промени вероятно е вече затворен

Когато световните лидери подписаха споразумението за климата в Париж през декември 2015, някои учени предупредиха, че условията в договора относно намаляването на емисиите на парникови газове не са достатъчни, за да се се избегне катастрофалното изменение на климата на земята. Бившият учен на НАСА Джеймс Хансен беше особено прям, като нарече споразумението „измама“. Сега обаче още 10 други известни учени му пригласят, призовавайки ветовните лидери да предприемат по-твърди мерки.

Водени от Джоери Рогелж- изследовател в сферата на енергетиката от Международния институт за приложни аналитични системи в Швейцария, изследователи от цял свят публикуваха статия в списание Nature, в която предупреждават, че светът върви по „опасна пътека“. Другите изследователи, които се присъединяват към тезата, са от институти от Холандия, САЩ, Германия, Южна Африка, Бразилия, Китай, Австрия и Австралия. Те са стигнали до заключението, че макар че целите на отделните държави за намаляване на емисиите на парникови газове може да са частично успешни, до 2100 г. Земята навярно ще се сгорещи с 2,6 до 3,1 градуса Целзий.

climate-change

Увеличение в диапазона 2,6 до 3,1 градуса Целзий е далеч по-драстично, отколкото е заложено в целите на споразумението за климата от Париж. Неговият обхват е да се ограничи затоплянето на планетата с 1,5 градуса. Ако глобалните температури се повишават с 3 градуса, покачването на морското равнище може да достигне над 6 метра. Това ще има огромно негативно влияние върху хората, живеещи в крайбрежните райони, а оттам и върху целия свят.

Според изследователите, отделните нации ще трябва да радикализират своите цели за ограничаване на вредните емисии.“Прозорецът (от време – б.р.) за ограничаване на затоплянето до под 1,5 градуса Целзий с висока степен на вероятност и без временно превишаване на това ниво… изглежда вече е затворен“, пишат учените.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*