Фермери готвят гигантски, 80-килограмов миш-маш в Министерството на земеделието

На специално кулинарно събитие в Министерството на земеделието и храните днес фермери от защитени зони в Западен и Централен Балкан ще представят продукцията си – краве, овче и биволско кисело мляко и сирене, краве кашкавал, биологичен пчелен мед, сладка от горски плодове, яйца. Традиционните храни са произведени от малки местни ферми и бизнеси, подпомогнати по българско-швейцарски проект „За Балкана и хората“. Разнообразието на фермерските продукти показва нагледно, че опазваната природа дава поминък за местните хора и устойчиво развитие на района, а потребителите имат достъп до качествена храна.

Събитието ще бъде открито в 12,30 часа в двора на МЗХ.

mishmash1
Гигантските блюда с вкусна храна по традиционни рецепти за служителите на ведомството се превръщат в традиция за изложението на фермерски продукти по проекта „За Балкана и хората“

Заедно с Ути Бъчваров фермерите ще подготвят обед с продукти от Балкана за близо 300 служители на Министерството и агенциите към него. Основното ястие е миш-маш, направен от 600 яйца, 20 килограма лук, 15 килограма сирене, 10 килограма извара, 20 килограма печена капия и 15 килограма домати, 30 връзки пресен лук, 30 връзки магданоз…

Това е трето поред кулинарно събитие „Обяд с вкусни храни от Балкана“ в МЗХ. Първото му издание бе през 2014 година, последвано от кулинарни демонстрации в Швейцарското посолство в София, Българското посолство в Берн и много други събития. Фермерите от Балкана предлагат продукцията си от мобилни хладилни витрини на съботния пазар в софийския квартал „Борово“, участват във фермерските пазари за Коледа и Великден на ул. „Оборище“, на празници и изложения като Събора на овцевъдите в Арбанаси, съборите Рожен и Ирин Пирин, международното земеделско изложения Агра в Пловдив, Празника на розата, Фестивала на сливата и др. Предстои фермерите да представят продуктите си на приема за националния празник на Швейцария на 1 август.

Наскоро проектът „За Балкана и хората“ бе отличен от Европейската комисия с наградата НАТУРА 2000 за 2016 година в категорията „Социално-икономически ползи“. Наградите се присъждат на най-успешните проекти, допринесли за опазване и управление на територии от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Проектът демонстрира работещ модел за опазване на природата и устойчиво развитие на селските райони, приложим и на национално ниво: преработка във фермата и директни продажби, както и плащания за екосистемни услуги, подкрепа за бизнеси, щадящи природата и др. Резултатите показват на практика, че опазването на природата е печелившо: за самата природа, но и за местните хора, и за бизнеса.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*