Г-20 не се споразумяха за график за премахване на субсидиите за изкопаеми горива

Най-големите икономики в света са успяха да се споразумеят за график за постепенно премахване на субсидиите за изкопаеми горива. За този ход природозащитниците казват, че е от жизненоважно значение за предотвратяването на катастрофално глобалното затопляне.

Големи бяха надеждите групата на Г-20 да определи краен срок за премахването на субсидиите за изкопаеми горива по време на срещата в Пекин миналата седмица. Провалът стана на фона на огромни усилия от страна на китайските и американските дипломати и молбите на повече от 200 неправителствени организации.

oil-696579_600

В Г20 има съгласие по въпроса, че е нужно намаляване на субсидиите за изкопаеми горива, но има разногласия за това „колко бързо и агресивно“ трябва да се случи това, посочва американският секретар по енергетиката Ърнст Мониз.

Миналият месец по време на среща в Япония на страните от Г7 – Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ – бе поет ангажимент за постепенно прекратяване на „неефективните’ субсидии за изкопаеми горива до 2025 г.

Доклад на Oil Change International от 2015 година, изготвен в сътрудничество с презокеанския институт за развитие, сочи, че големите икономики от Г20 субсидират производството на изкопаеми горива с по 444 милиарда долара всяка година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*