Британците дават 60 млн. лири стимули за устойчиво пътуване

Градските съвети в Англия бяха поканени де представят проекти, насочени към насърчаване на по-устойчивите форми на транспорт. Това е част от нова правителствена програма за финансиране на стойност 60 милиона лири, осигурена от Министерството на транспорта.

Така нареченият „Фонд за достъп до устойчиво пътуване“, който стартира официално вчера, ще даде началото на тригодишни програми, предназначени за подпомагане на местни проекти за насърчавне на ходенето пеш, колоезденето и други форми на „зелено“ пътуване. Наред с това програмата цели да подобряване на достъпа до работни места, нови умения, обучения и други форми на образование.

walking-690734_960_720

Правителството заяви, че фондът е част от друга програма – за насърчаване на ходенето пеш и колоезденето в рамките на мандата на парламента, като опит за намаляване на въглеродните емисии, замърсяването на въздуха и задръстванията. Тази програма е на стойност 300 милиона лири.

Ръководството на фонда е поканило градските съвети да разгледат възможностите за съвместна работа по разработването на схеми и сътрудничества с местни предприятия, които също имат достъп до финансиране за проекти за устойчив транспорт. Съгласно правилата на фонда, успешните местни органи ще бъдат поканени да участват с 10 на сто от разходите за схемите.

„Зеленият устойчив транспорт намалява задръстванията, подобрява качеството на въздуха и може да направи по-лесно за хората да се придвижват из града“, каза директорът на програмата Робърт Гудуил. „Инвестираме над 300 милиона лири в подкрепа на колоезденето и ходенето …и тази нова схема има за цел да даде нов тласък на новаторските и устойчиви градски проекти“.

Предложенията ще се събират до 9 септември.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*