ЕС дава 10 млн. евро за нова технология за енергия от морски вълни

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) взе решение да инвестира до 10 милиона евро в AW-Energy – млада новостартираща компания от Финландия, която разработва „WaveRoller“ – технология за добив на енергия от морските и океанските вълни. Инвестицията би трябвало да ускори комерсиалното разгръщане технологията за вълнова енергия из Европа. Това е първият проект, подкрепен по програмата InnovFin за демонстрационни проекти.

WaveRoller-wave-energy-device-under-water-cropped

AW-Energy е разработила подводен апарат за крайбрежен монтаж, който преобразува енергията на вълните в електрическа. През 2012 г. компанията инсталира три 100kW демонстрационни модула, свързани към електропреносната мрежа, в близост до Пенише в Португалия. Силната подкрепа на местната общност и общината изиграха съществено значение за проекта. Прогресивният подход постави Пенише на картата на света като един от най-интересните центрове за развитие на вълновата енергия, привличайки мнозина енергийни разработчици.

Подкрепата на ЕИБ ще помогне на младата компания да продължи по пътя на комерсиализация на технологията WaveRoller. AW-Energy е на път да се инсталира 350kW устройство – в пълен мащаб – в същата област в Португалия. Компанията е установила търговски контакти в шест страни и има за цел да продаде над 50 подобни инсталации в следващите четири години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*