2 жени превръщат найлонови пликчета в текстил чрез традиционна египетска тъкачна техника

Найлоновите торбички за пазаруване, полезни за 12 минути общо – това е средното време за употреба на едно пликче – безспорно са проклятие за нашата планета. Една интересна инициатива за тяхното по-пълноценно използване идва от Кайро. Reform Studio са разработили хитро решение на проблема, при което безполезните шумкащи торбички се превръщат в материал: ръчно тъкан текстил за интересни, ръчно плетени столове, торби, покривки.

Reform Studio е плод на въображението на две дизайнерки -Мариам Хазем и Хенд Риад. Те измислили оригиналната концепция като проект във Факултета по приложни изкуства в Немския университет в Кайро преди две години. Убедени са, че „дизайнът може да реши някои много упорити проблеми“.

reform-studio-plastex.jpg.662x0_q70_crop-scale

Нарекли са своя материал Plastex. Започнали да събират найлонови торбички от приятели, семейството и обществото, а след това да ги превръщат в дълги ивици пластмасови ленти. Тези ленти, подобно на „нишки“, се плетат и по този начин от тях се тъкат нишки в най-различни цветове. От тях впоследствие могат да се оплетат най-различни изделия. Египтянките твърдият, че тези продукти се отличават със здравина и якост, перат се лесно и издържат на пясък и прах.

re_reform_21

Превръщайки това, което най-често е боклук, в полезен ресурс, инициативата може да помогне за намаляване на отрицателното въздействие на найлоновите торбички за еднократна употреба. Материалът не само е колоритен и полезен, но и има потенциала да възбуди по-нататъшна дискусия относно отпадъците, пластмасата и повторното използване.

„Plastex може да повиши осведомеността за това как ние определяме представите за отпадък и какви са възможностите за повторно използване на това, което сме предопределили да се превърне в „боклук“.

В момента Reform Studio изработва от своите цветни нишки два вида столове, както и редица други продукти от тъкани найлонови нишки. Всички те се продават в шест магазина в Кайро и една в Лондон.

Според Future Perfect, в студиото работят предимно жени (70%). Фирмата предлага възможности за работа за необучени работници, които след това могат да работят на място или от дома си. Приемат се и кандидати, препратени чрез благотворителни организации.

 

re_reform_40 re_reform_10 Res-Collection-stool-edited-web reform-studio-chairs.jpg.650x0_q70_crop-smart

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*