Сингапур иска 50% от колите да са електрически до 2050 г.

Сингапур взе решение да увеличи използването на електрически превозни средства. Така страната ще се стреми да постигне целите си за намаляване на емисиите, заложени според спорезумението от Париж. Според новата “пътна карта” за развитие на електрическата мобилност, островният град-държава в Югоизточна Азия може да постигне целта си за 50 на сто дял на електрическите превозни средства до 2050 г. Стига, разбира се, да има правилните политики в действие.

Агенцията за сухопътен транспорт е провела проучване съвместно с Института за енергийни изследвания в Технологичния университет Нанянг, което е установило, че увеличаването на използването на електрически превозни средства така, че те да станат половината от всички автомобили по пътищата в страната до 2050 г., може да намали емисиите на парникови газове с 20 до 30 процента в сравнение със ситуацията, при която не се правят промени в средата.

electric-car-734573_1280-600x522

Като част от споразумението за в Париж Сингапур обеща да намали емисиите си с 36 процента спрямо нивата от 2005 г. в срок до 2030 г. Проучването, поръчано от Националната фондация за научни изследвания, сочи, че електрификацията на превозните средства е най-добре да започне с такситата и обществения транспорт. Те имат най-голям пробег на автомобил изьмежду всички превозни средства. Съответно и излъчват най-голям обем замърсители и въглеродни емисии.

Много важно е в това начинание да бъде интегрирана колкото се може повече възобновяема енергия, сочи докладът. Според фондацията, до 2030 г. възобновяемата енергия може достигне до осем процента от върховото потребление на електроенергия в Сингапур.

Първата стъпка ще е въвеждането на схема за споделени електрически превозни средства през 2017 г. Тя ще започне с 125 електромобила и 250 станции за зареждане. Програмата за споделени автомобили ще бъде разработена и управлявана от BlueSG – филиал на френската фирма Bollore Group. До 2020 г. трябва да са на разположение общо 1000 електрически автомобила. Заедно с тях трябва да има 500 станции за споделени коли и 2000 колонки за зареждане.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*