Разкошен естествен плувен басейн доказва, че не е нужно да се къпем в хлор

Сезонът на басейните е в разгара си – идеално място за разхлаждане, отмора и добиване на така желания тен. Най-прекрасно би било да можем да се изкъпем в Naturbad Riehen – изцяло естествен басейн, без никакъв хлор във водата. Това чудо се намира в Швейцария. Проектирано е от Herzog & de Meuron. Идеален за съвременното семейство, басейнът разчита на изобилно озеленяване и естествени водни системи за почистване на водата. Така хората могат да поплуват в красиво, свежо “езерце” без типичния остър мирис на хлор от плувния басейн.

Naturbad-Riehen-Complete-Herzog-de-Meuron-3

Строителството на Naturbad Riehen започва през 2013 г. Проектът се радва на пълната подкрепа на жителите на Риен, които отчаяно искат нов плувен басейн и избират той да бъде изграден по най-естествен начин, без нужда от „традиционните“ химикали. Herzog & de Meuron пък мислят върху собствена идея за естествен басейн още от 1979 г. – три десетилетия време за прецизиране на проекта. Техниките за естествена филтрация вече са добре усъвършенствани и те се оказват в сърцето на дизайна на Naturbad Riehen. В крайна сметка басейнът осигурява чиста вода за 2000 къпещи се всеки ден.

naturbad-riehen-natural-swimming-pool-herzog-de-meuron-2-1020x610 naturbad-riehen-natural-swimming-pool-herzog-de-meuron-1020x610

Naturbad Riehen разполага с плувен басейн, зона за гмуркане, зона за воден отдих, детски басейн, тревиста площ – перфектна за излежаване и пикници, както и поддържащи съоръжения, съблекални и бани. За да се прочисти, водата преминава през „първата цедка”, където се обират мазнини, твърди частици и косми. След това течността се изпраща в “областта за регенерация”, където растения като водни лилии и ириси филтрират течността и абсорбират бактериите и всякакви други съединения. Накрая чистата вода се изпомпва обратно в зоната за къпане.

naturbad-riehen-natural-swimming-pool-herzog-de-meuron-lead-1020x399 Naturbad-Riehen-Complete-Herzog-de-Meuron-4 Naturbad-Riehen-Complete-Herzog-de-Meuron-1 Naturbad-Riehen-Complete-Herzog-de-Meuron-14 Naturbad-Riehen-Complete-Herzog-de-Meuron-13 Naturbad-Riehen-Complete-Herzog-de-Meuron-12 Naturbad-Riehen-Complete-Herzog-de-Meuron-11 Naturbad-Riehen-Complete-Herzog-de-Meuron-10 Naturbad-Riehen-Complete-Herzog-de-Meuron-9 Naturbad-Riehen-Complete-Herzog-de-Meuron-8 Naturbad-Riehen-Complete-Herzog-de-Meuron-7 Naturbad-Riehen-Complete-Herzog-de-Meuron-6 Naturbad-Riehen-Complete-Herzog-de-Meuron-5 Naturbad-Riehen-Complete-Herzog-de-Meuron-2

Снимки: Herzog & de Meuron

3 коментара

  1. Може, но е твърде скъпо и рисково – растенията и филтрите не могат да избият максимум бактерии като препаратите. За питейната вода единствената реална алтернатива е озонирането, но и то не постига максимална дезинфекция.

  2. Може разбира се, но нали трявба да контролират популацията ни.

  3. Значи може и без хлорна вар в басейните!
    А щом може в басейните, значи може и питейната вода да е свободна от хлорна вар!!!
    То може и без многото друга химия, която ни залива отвсякъде, но пуста опустяла мафия химическа и каква ли не още!!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*