Зелена вело-магистрала в САЩ ще се простира от Флорида до Мейн

Жителите на източното крайбрежие на САЩ напоследък все по-често забелязват специфични пътни знаци, които обособяват един конкретен участък от пътя като част от „Зелената магистрала на източния бряг“. Този мега-проект има за цел да създаде цялостен и безопасен велосипеден маршрут, който да преминава по протежение на почти цялото източно крайбрежие.

От 1991 г. насам „зелената магистрала“ на източния бряг сглбоява, част по част, отделни съществуващи инфраструктури за велосипедисти. Същевременно с това се разработват и нови трасета. Резултатът: към 2016 г. „зелената магистрала“ вече има 1370 километра вело-пътища. При това проектът е реализиран само на една трета!

GreenwayMap-1020x610

„Зелената магистрала“ би трябвало да се разрасне с още 320 километра до 2020 г. Тя преминава през 15 щата, от Флорида до Майн. Изградена е предимно около речни корита и стари ЖП линии. „Въпреки че е доста малък процент от трасето всъщност преминава през градове, това си е една много градска история“, казва Ерик Вайс, директор по разработването на „зелената магистрала“. Той описва първоначалната фаза от проекта като опит да се свържат различните градски вело-коридори, съществували на различни места по Източното крайбрежие. „Ние не можем да постигнем това чрез подхода „отгоре-надолу“, казва Денис Маркатос-Сориано, изпълнителен директор на Алианса ECG. Так разчитат на регионални координатори и доброволци за улесняване на местното организиране на всичко, нужно за проекта.

А проектът всъщност среща малко съпротива – и като че ли все повече подкрепа – от държавните и местните общности. Годишният бюджет на алианса, изграждащ магистралата, се е увеличил от 470 хиляди долара през 2010 г. до почти 1 милион към днешна дата. Разрастването на културата, която не е толкова силно фокусирана върху автомобилите, помага за развитието на проекта.

„Зелената магистрала“ е един от тези „универсално привлекателни проекти“, които привличат хората с много хубави елементи наведнъж, смята Маркатос-Сориано. Наред с ползите за здравето на хората и за природата това меге-трасе е проектирано като културен коридор през редица исторически райони. „Това е начин да разгледаш Америка с правилната скорост – можеш да се насладиш на културата на местните хора, защото нямаш „предно стъкло“, което да те отделя от местното общество“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*