Метро-станция в Ню Йорк грабна сребърен LEED сертификат

Почти две години след приключването на строителните дейности, центърът Fulton в Манхатън се сдоби и със сребърен LEED сертификат. Проектирана от Grimshaw Architects, мертростанцията с прилежащия й транспортен център е на стойност 1,4 милиарда долара и обслужва по над 300 000 пътуващи седмично. Много от тях дори не подозират, че преминават през блестящ образец на зеления дизайн.

Fulton-Center

Центърът Fulton е едно от малкото транспортни съоръжения с LEED сертификация. Неговите устойчиви характеристики включват устойчиво строителство, висока степен на водна и енергийна ефективност, екологичени материали, както и високо качество на закритата среда.

“Центърът Fulton е отличен пример за това колко много можем да постигнем,” коментира по повод сертификацията Рик Федризи, главен изпълнителен директор и основател на британския съвет за устойчиво строителство USGBC.

Проектът за построяването на метростанцията и целия транспортен възел разчитат на редица “зелени“ стратегически строителни техники за постигането на ултра-устойчив дизайн. Използвани са светлоотразителни покривни повърхности за намаляване на натрупването на топлина. В цялата постройка се използват технмологии за пестене на енергията и водата. Над 20 на сто от строителните материали са местно производство и са изработени от рециклирани компоненти.

„Тази сграда …е свидетелство за това какво могат да постигнат интелигентните инвестиции в инфраструктура и как те могат да подобрят един град”, коментира председателят и главен изпълнителен директор на MTA Томас Ф. Прендергаст след завършването на сградата през 2014 г. “Това показва какво можем да направим …. когато инвестираме в транзитни центрове. Големите градове като Ню Йорк се нуждаят от големи обществени пространства.”

Fulton-Center4 Fulton-Center3 Fulton-Center2

Снимки: Zak Kostura

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*