“Белене“: продаваме реактора, целия проект или строим АЕЦ

След решението на арбитража за АЕЦ „Белене“ правителството работи поне по три варианта за съдбата на злополучната площадка, съобщи БТА. Сцнариите са страната ни да продаде реактора, да продаде проекта или да строи централата. Вестта дойде от коментар пред журналисти на премиера Бойко Борисов при откриването на новопостроен футболен терен на територията на стадион „Локомотив“ в София. По-късно днес той заминава на официално посещение в Иран.

nuclear-power-598820_1280

“Сега полагаме усилия поне за три варианта да не загубим парите или да си ги върнем най-малкото, или включително да продадем проекта и, ако се намери инвеститор, който да не иска от нас държавна гаранция, да си изнася тока или, ако е евтин, да го купуваме тогава“, коментира премиерът. Той добави, че е въпрос на седмици, в които ще бъде решено.

Борисов посочи, че в момента се водят разговори с руската страна от Министерството на енергетиката и на различни нива. Сега в Иран ще чуем дали ще имат интерес заедно с руската страна да продадем там реактора, добави той.

Ако тези варианти не успеят, тогава Борисов каза, че ще предложи на парламента или в новия бюджет да се заложат парите, които сме осъдени да платим по проекта, с всички лихви, които вървят на ден, или да се свали мораториумът и да се търсят пари за строителството на централата.

През 2006 г., когато са се пазарили и са подписвали договорите за АЕЦ „Белене“, да са го направили така, че да са построили централата, отговори Борисов на своите опоненти. Щом са спали до 2009 г., сега ще мълчат и ще гледат как се мъча да намеря най-правилното решение, добави той. По думите му няма добър вариант, няма и лош вариант, ако го изиграем добре.

От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*