Разкриха нови перспективи пред перовскитните слънчеви клетки

Една нова и много съществена стъпка напред в развитието на перовскитните соларни клетки и техния потенциал за разпространението на много по-евтини и по-ефективни видове соларни системи дойде тази седмица от екип на Националната лаборатория Лорънс Бъркли в САЩ.

Perovskite-94432

Учените са установии, че повърхността на материалите с тази отличителна кристална структура, се различават драстично в производителността си. Перовскитите са съставени от малки зърна, които са фасетирани – подобно на диамантите – и се оказало, че някои фасети са доста по-ефективни в производството на електрически ток от съседните фасети.

Така учените са стигнали до извода, че оптимизирането на „благоприятните”фасетни структури може да позволи направата на много по-ефективни соларни клетки. Някои от фасетите, изучавани от групата в Бъркли, могат да преобразуват енергията на слънчевата светлина в електричество с коефициент на полезнист от близо 31%. Това е теоретичният лимит на ефективността на перовскитните соларни клетки. В днешно време този вид клетки са достигнали ефективност от около 20%. Същевременно силициевите фотоволтаични системи имат ефективност от 17 до 20%.

Сега предизвикателството за учените е да направят перовскитни слънчеви клетки, които да имат желания тип фасети, подредени паралелно, така че да се повиши общата ефективност на устройството. Работата по техниките за производство върви едновременно в няколко изследователски института. Сред тях са и Университетът в Оксфорд и в Националната лаборатория за възобновяема енергия в Голдън, Колорадо.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*