Микроскопични “вятърни ферми” от бактерии генерират ток

Вятърните ферми са добре известен алтернативен източник на енергия, но те имат своите противници – мнозина се дразнят от вида им, някои се оплакват от шума им, а и еколозите неведнъж алармират, че са опасни за птиците. Сега един нов вид вятърен парк, предложен от изследователи в Университета в Оксфорд, може да промени традиционната гледка. Учените твърдят, че компютърните им симулации са показали, че е възможно да се изградят микроскопични вятърни паркове от… бактерии. Тези „бактериални“ ветро-генератори могат да осигурят стабилно, макар и малко, чисто електричество.

Ако някога сте поглеждали капка езерна вода под микроскоп, вероятно сте виждали бактерии и протозои да плуват вътре в произволни посоки. На пръв поглед използването на такива микроби за източник на електрозахранване изглежда като нелогично и смешно като да впрегнеш мишки да теглят каляска. Учените обаче са анализирали, че когато бактериите спонтанно се забавят, движението на някои противодействат на движението на други. Ако се направи микроскопичен ротор, който впрегне тези движения, той би се затруднил да работи.

Учените от Оксфорд обаче са установили, че заменяйки единичния рото с „решетка” от 64 симетрични микро-ротора, активният поток от бактерии спонтанно се „самоорганизира“. Подобно на вятърен парк в пълен размер, бактериите се самоорганизират така, че съседните ротори се завъртат в противоположни посоки.

bacteria-windfarm-1

При това ниво на самоорганизация “фермата” може да произвежда енергия.

Според екипа от учени, подобни „вятърни ферми“ от бактерии могат един ден да захранват микроскопични двигатели за автономни устройства.

“Възможността да се добива дори малко количество механична работа от тези биологични системи е ценно, защото те не се нуждаят от външен източник на енергия, а използват вътрешни биохимични процеси, за да се придвижват,” казва д-р Амин Доостмохамади от катедрата по физика при Оксфордския университет.

Изследването е публикувано в Science Advances.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*