Цунами от пластмасови боклуци заливат плажовете на Хонконг

Потоп от боклук затрупва плажовете на Хонконг. Явлението бе определено от някои като „цунами от отпадъци“. Бреговете на Хонгконг са засипани с 6 до 10 пъти повече от обичайния обем боклуци. По-голямата част от отпадъчната „цунами“ е съставена от пластмаса.

Hong-Kong-Plastic-Trash-Tsunami-Full-Width-1020x395

Изхвърлянето на боклуци по плажовете на Хонгконг от морето не е нещо нечувано. Подобен обем обаче е невиждан досега. На бреговете на плажа Чеунг Ша на остров Лантау и плажа Стенли на остров Хонконг водата е изтласкала „десетки хиляди тонове“ боклук. Те са на места, където обичайно си играят деца.

Отделът за защита на околната среда на Хонгконг обвинява за това наводненията в Китай от юни и мусонните ветрове. Градският съветник Павел Цимерман казва, че боклукът, изхвърлен от морето, идва от незаконни и законни сметища в Хонг Конг и Китай.

Hong-Kong-Plastic-Trash-Tsunami-1020x610 Hong-Kong-Plastic-Trash-1020x610

Мнозина смятат, че боклукът идва от Китай и Хонгконг, заради надписите по опаковките и етикетите. Групата за опазване на морето Sea Shepherd – Хонгконг смята, че източникът е сметището Вай Линг Динг. Разположен на юг от Хонгконг, островът се администрира от Китай и е място на сметище, което от Sea Shepherd описват като „цял ледник от боклуци“, който може да се „влива“ в океана.

Снимки: Ocean Recovery Alliance Facebook

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*