Немските прокурори: няма място за снизходителост към VW

Немските прокурори няма да подходят снизходително към Volkswagen в делото, свързано със скандала с вредните емисии от автомобилите на компанията, обяви говорител на местната съдебна система.

Прокуратурата в Брауншвайг, в близост до централата на Volkswagen във Волфсбург, иска VW да бъде санкционирана с глоба в зависимост от нивото на печалбите, които е натрупала от продажбата на около 11 милиона автомобила, оборудвани с незаконен софтуер за измерване на емисиите на двигателите.

car-932734_960_720

Миналият месец VW постигна споразумение с правителството и регулаторите в САЩ, съгласно което ще плати 15,3 млрд. долара за изтеглянето от пазара на половин милион дизелови автомобили с мамещ софтуер за отчитане на емисиите.

Мащабът на санкцията в САЩ не е причина да се подходи със снизходителност към VW във връзка с нейното нарушение, посочи говорител на прокуратурата в Брауншвайг. “Ние не можем да сме меки заради това, че VW трябва да плаща тежки глоби в други страни, когато стигнем до определянето на размера на глобата”, каза той. “Ние не можем да кажем, ‘Е, от VW вече е поискано да плати много в САЩ, така че нека да не бъдем толкова строги’, просто това е невъзможно”.

Съгласно законодателството в Германия, прокурорите ще трябва да оценят размера на „икономическото предимство”, което компанията-нарушител е добила с помощта на мамещия софтуер, който манипулира тестовете за замърсяване. Говорителят посочи, че ще бъде трудно да се определи нивото на печалбите, които VW е пожънала благодарение на своето закононарушение.

Индустриалните анализатори в Германия смятат, че това би могло да доведе до глоба от няколко стотици милиони евро.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*