Най-големият и най-евтин офшорен ветропарк ще захранва милион домове

Нидерландия може да стане дом на най-евтината офшорна вятърна ферма в света след около 10 години, според съобщение на правителството на страната. Плановете за 700 MW вятърен парк се трупат и, след разглеждането на 38 оферти от различни разработчици, цената за ветропарка Borssele в момента се оценява на сума, която е с 2,9 милиарда долара по-ниска от първоначално очакваното. Освен това вятърният парк ще има по-висока мощност, бидейки способен на производство с 22,5% повече очакваното.

nature-678374_600x522

Ветропарк Borselle, която е в процес на обсъждане, всъщност ще представлява две ферми, които заедно ще генерират чиста енергия на близо 22 километра от бреговете на провинция Зееланд. Впоследствие проектът ще се разрасне, за да обхване цели пет локации. Последната от тях ще бъде по-малка, експериментална ферма, която ще се използва за тестване на нови ветроенергийни технологии.

“Никъде в световен мащаб не се е случвало досега да е възможно офшорна вятърна ферма да бъде построена при толкова ниски разходи”, каза Хенк Камп, нидерландският министър на икономическите въпроси. „Нидерландската система, при която компаниите трябва да се конкурират една с друга, докато правителството регламентира всички условия за изграждането на ветроенергийния парк, се е доказала като много успешна. Това води до намаляване на разходите, което е пробив в прехода към по-устойчива енергия”.

От вятърния парк ще се добива чиста енергия за близо един милион домове. Тя ще захранва пет милиона домакинства, когато оставащите вятърните централи бъдат построени. Borssele също така ще създаде около 10 000 работни места. Очаква се тя да донесе и други икономически ползи за съседните общности.

Тези крупни вятърни проекти са част от по-голямата стратегия на страната за увеличаване на капацитета за производството на енергия от офшорни турбини – от сега съществуващия капацитет от 1000 MW до общо 4500 MW в края на десетилетието. Това ще допринесе за националната цел за 16 процента дял на възобновяемата енергия до 2023-та година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*