От земната атмосфера изтичат по 90 тона материал всеки ден

На Земята се появил теч. Всеки ден 90 тона материал изтичат от горните слоеве на атмосферата на Земята към космическото пространство. Навярно за огромния космос това е нищожно количество, но все пак учените са се заелида изследват този „теч“, защото той може да ни помогне да разберем какво прави една планета обитаема.

Earth-Atmosphere-Oxygen-Escaping-1020x610

Още през 2000 г. Европейската космическа агенция ESA стартира своятао мисия „Клъстер”: четири космически кораба отидоха в орбита, за да събират информация за земната атмосфера и магнитното поле на планетата. “Клъстер“ изследва и магнитните взаимодействия на Земята и Слънцето.

Наред с изследването на т. нар. „слънчев вятър“ учените разглеждат и магнитната обвивка на Земята и са установили, че всъщност и земната атмосфера изпраща известен обем материя към космоса.

Разбирането на това явление може да ни помогне да узнаем повече за това какво прави дадена планета обитаема. Теоретично ние бихме могли да приложим знанията за нашата собствена атмосфера към „всяко астрофизично тяло, което има атмосфера и магнитно поле”, казва ученият от ESA Арно Масон, заместник проектен ръководител на мисията “Клъстер“. „Разбирането за това как атмосферната материя напуска планетата е от решаващо значение, за да се разбере как може да се развие живот на планетата”.

Като се има предвид с какво темпо се изменя климатът на планетета и колко бързо нараства вероятността скоро тя да стане трудно поносима за живот, работата на учените може да се окаже наистина от решаващо значение.
Изображения: ESA / ATG Medialab

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*