Изменението на климата изтласква облаците по-високо и към полюсите

Ако се чудите как става така, че в този летен зной няма едно облаче да поскрие жаркото слънце дни наред, ето един възможен отговор.

Промяната на климата изтласква облаците на Земята по-високо в атмосферата и все повече към полюсите, сочи ново проучване, публикувано в сп. Nature.

cloud-143152_960_720

Защо тези облачни модели имат значение? От една страна, около полюсите така или иначе няма много слънчева радиация, така че облаците там няма как да отразяват толкова топлина обратно към атмосферата на планетата. От друга страна, когато облаците около Земята са по-високо, те действат подобно на парниковите газове – задържат радиацията на Земята. Иначе казано, новото поведение на облаците само „уплътнява“ изменението на климата.

Докато учените се стараят да разберат как ще се отрази изменението на климата върху планетата ни, една от най-големите неясноти досега си оставаше въпросът как ще повлияе затоплянето на облаците.

Учени от институтите в Калифорния и Колорадо внимателно са „коригирали сателитените данни“ за продължителен период от време – назад до 1980 година. Те са открили облачни модели, които са много сходни с тези, явяващи се при симулациите на изменението на климата. Въпросните модели сочат, че някои облаци ще се движат към полюсите, а някои облаци ще се издигнат по-нависоко в небето.

Учените са се опитали да отчетат естествените вариации, анализирайки това как във въпросните модели на поведение се включват и елементи като вулканични изригвания и увеличаване на емисиите на парникови газове. Водещият автор на проучването Джоел Норис от института по океанология Scipps казва, че „ммоделът на изменение на поведението на облаците, който наблюдаваме, е моделът, свързан с глобалното затопляне”.

Проучването не дава отговор на всички въпроси, свързани с облачната покривка и климатичните промени. „Това проучване ни напомня колко слабо подготвени сме да сигналите, които вещая т по-екстремни климатични промени от това, което се очаква в момента”, коментира Бьорн Стивънс от института по метеорология Макс Планк.

1 коментар

  1. Ако Човечеството повлияе на Водния кръговрат, така както аз съм го описал, то средната височина на облаците ще падне и ще се възвърне тяхната отразителна способност на видимите лъчи към Космоса.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*