Вторник без коли: в Иран се борят със замърсяването на въздуха

Градовете в Иран са едни от най-замърсените в света. Смята се, че 27 души на ден умират в Техеран заради лошото качество на въздуха.

car-free-iran-400
Мохамед Бахтиари обикаля града и обяснява защо е хубаво автомобилите да останат у дома поне за ден. Снимка: The green prophet

25-годишният Мохамед Бахтиари от Арак е решил, че не може да чака повече. Той подел инициативата за дни без автомобили. Всеки вторник. Младият човек се е заел да насърчава иранците да намерят алтернативни начини да се придвижват наоколо във вторник.

“Замърсяването на въздуха става все по-лошо, не исам просто да стоя и нищо да не правя,“ казва Бахтиари пред местните медии. „Мисля, че всеки е отговорен за този проблем. Затова исках да намеря начин да накарам повече хора да се включат в това”.

Така той предложил хората да се движат без автомобили във вторник. Жителите в Триполи, Ливан, са опитвали това по-рано, но така и не им допаднало и не го запазили като навик. Мохамед обаче искал да направи така, че идеята да се хареса и да стане традиция.

tehran-642743_960_720
Замърсеният въздух в столицата н Иран коства десетки животи – и много икономически щети.

Той започнал да прави плакати и листовки, за да обясни на местните жители в Арак защо това е добре да се прави. В крайна сметка Министерството на околната среда сложило на неговите брошури своя печат на одобрение. Идеята набира скорост сред иранците и вече добива популярност и в други градове, макар че никъде няма точни данни колко хора са се присъединили.

Вторият ден от седмицата е избран не случайно. Това е средата на седмицата в Иран и тогава задръстванията са най-големи, а замърсяването – най-интензивно.

По приблизителни оценки на световната банка, загубите за иранската икономика в резултат на смъртните случаи, причинени от замърсяването на въздуха, възлизат на 640 милиона долара. Това е равно на над половин процент от БВП. Заболяванията, дължащи се на замърсяването на въздуха, причиняват загуби, които се оценяват на 260 милиона долара на година. Това е 0,23% от БВП на страната.

cars-tehran-air-pollution
Задръстванията в Техеран в средата на седмицата са пословични…. и чудовищни. Снимка: The green prophet

Оставянето на автомобилите у дома може да намали замърсяването на въздуха. Кампанията, започнала тази пролет, се очаква да продължи 600 седмици. Идеята е хората да използват велосипеди и повече обществен транспорт вместо личните си коли.

“60% от хората, които знаят за кампанията, я подкрепят. Първата ни стъпка е да кажем на хората, че има кампания. Втората стъпка е да им обясним защо да я подкрепят”, разказва Мохамед. Третата стъпка, според него, би била да се дадат стимули за тези, които се присъединят към кампанията. „И четвъртата стъпка е да се насърчим правителството да изпълнява своите отговорности с по-бързо темпо”.

Сега Мохамед настоява за по-скорошното въвеждане на безопасни велосипедни маршрути, насърчаване на използването на електрически скутери, както и основно преразглеждане на градския транспорт.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*