Ню Йорк одобри изграждането на първия подземен парк в света

Градските власти в Ню Йорк одобриха плановете за изграждане на първия в света подземен парк. Lowline ще се намира в изоставена подземна влакова линия в източната част на града. Иновативна система за дневна светлина ще използва оптични кабели и огледала за прокарване на слънчева светлина в подземието. Това ще поддържа буйната подземна гора. Нейната площ се изчислява на около 1 акър.

The-Low-Line-2-1020x610

Сега, когато градските власти в Ню Йорк вече са дали разрешение за проекта, инициаторите му имат 12 месеца, за да да привлекат 10 милиона долара. С тях те трябва да популяризират идеята, да завършат дизайна на проекта, както и да представят подробни планове за по-нататъшно одобрение. Проектът ще струва общо около 60 милиона долара.

NY-LES-Low-Line-Park-6

Миналата година инициаторите на проекта Джеймс Рамзи и Дан Бараш създадоха лаборатория, открита с “техническа изложба”, посветена на парка. Тя представи за първи път смелия проект пред обществеността. На изложбата дойдоха около 70 000 души. Лабораторията тества осветителната технология за отглеждане на растенията под земята, както и системи за събиране на вода, методи за регулиране на температурата на въздуха и др.

“Това е невероятен синтез между технологии и обществено пространство,” коментира заместник-кметът на Ню Йорк по жилищното и икономическото развитие – Алисия Глен. “В продължение на осемдесет години това подземно пространство стои празно. Сега ние ще го направим отново полезно за хората ….“

The-Low-Line-1020x610  Lowlinelab-11-1020x610 Lowlinelab-13-1020x610 Lowline-Lab-Underground-Park-1020x610

Графика: The Lowline

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*