Опасно ниските нива на биоразнообразие могат да доведат еко-рецесия

Биологичното разнообразие е намаляло драстично в повече из над половината от територията на земята по света, сочи нов доклад, публикуван в списание Science. Изследването, ръководено от Изследователи от University College London, Природонаучния музей в Лондон и Програмата на ООН за околната среда, е установило, че 58% от наземната повърхност на планетата – дом на 71 на сто от човешкото население – вече е прекосила безопасната граница на загуба на биологично разнообразие. Това застрашава дългосрочните усилия за устойчиво развитие.

butterfly-1148848_960_720

“Тревожно е, че използването на земята вече изтласква биоразнообразието под нивото, което може да се счита за безопасна граница“, каза професор Анди Първис от Природонаучния музей в Лондон, един от авторите на проучването. “Хората, вземащи решения, се тревожат много за икономическата рецесия, но екологична рецесия може да има дори по-лоши последствия. Увреждането на биоразнообразието, което наблюдаваме, означава, че сме изложени на риск точно от това. Ако не възстановим биоразнообразието, ще значи, че си играем на екологична рулетка”.

Авторите на доклада са анализирали 2,38 милиона записа за 39 123 растителни и животински вида от 18 659 места по цялата планета. Установено е, че пасища, савани и влажни зони са най-уязвими откъм загуба ба биологично разнообразие. Следват ги гори и гористи местности.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*