Разделното събиране и рециклиране като начин на живот

Френско-тунизийският художник Ел Сиид се е специализирал в нов вид градско изкуство, което нарича „калиграфити“ – интересна смесица от графити, рисувани със спрей, и традиционна арабска калиграфия. Всичко това – в колосален мащаб.

Ел Сиид е рисувал в Париж и други известни места по света, из Европа, Америка, Средния изток, творил е заедно с Люиз Вютон по необикновени арт-проекти. Наскоро младият художник изрисува мащабна картина, която покрива близо 50 сгради в един беден район на Кайро. Тя може да бъде вияна в своята цялост само от едно място – върха на близкостоящия хълм.

cairo-el-seed

Огромната картина има за цел да привлече вниманието върху „Града на боклука“ – общество от шест бедни квартала в Кайро, чиито 60 000 жители се препитават основно чрез… събиране на отпадъци. Жителите, предимно коптски християни, се наричат Заалеен – египетска арабска дума за „боклучавите хора“. Заселниците живеят при Мокатам, най-голямото сметище на Кайро. Там се обработват около 30 на сто от боклуците на големия град. А това е около 15 на сто от обема на отпадъците на цялата страна.

Ел Сеед е избрал за своя проект квартала Маншият Назер. Боклуците са подредени в редички по тесните улици на този район. Те изпълват гаражите, сутерените, апартаментите, откритите покривни пространства. Не че няма система за управление на отпадъците; напротив – тези хора активно събират боклука, взиимат го, сортират го, после рециклират и продават всяко нещо, което е „спасено“ от сметищата. За повторна употреба. Така живеят.

Garbage-City-Cairo

Зоната, известна с крайната бедност и високи нива на неграмотност, се отличава и със слаба активност за записване в училище. Повечето деца работят в семейния занаят по рециклиране, за да могат семействата да свързват двата края. Младите момчета Забалеен обикновено придружават бащите си за ежедневното събиране на боклука. Моммичетата остават у дома с майките си за ръчно сортиране на рециклируемите вещи. Така едно четиричленно семейство печели около 2 долара на ден.

Тези хора събират боклуците на Кайро от десетилетия. Те са разработили нещо, което може да се нарече най-ефективната система за разделно събиране и рециклиране, създаденан якога. И все пак на тях се гледа с погнуса, като на мръсни хора.

Cairos-garbage-city

“Това е едно от най-удивителните човешки преживявания, които съм имал. Те са щедри, честни и силни хора”, разказва Ел Сиид за това как е гостувал при тях, как е бил посрещнат и как са се отнасяли с него като към част от семейството. Казва, че те не наричат себе си „боклучавите хора“. Вместо това „те не живеят в боклука, а от боклука; и то не собствения си боклук, а боклука на целия град. Те са тези, които почистват града Кайро”.

Ел Сиид рисува своята мега-калиграфитна композиция върху десетки сгради, но така, че тя може да бъде видяна само от едно място – от върха на един хълм наблизо. Иска да обърне вниманието на света към хората, които почистват Кайро.

“Никога не съм правил анаморфична стенопис досега, но избрах тази техника тук, защото исках да повдигна темата за това как хората са склонни да съдят другите, без да ги познават изобщо, с грешни идеи на базата на собствените си парадигми или на нещо, което са виждали в медиите. Исках да създам символ, който подтиква хората да търсят начин да гледат от правилния ъгъл, за да виждат ясно”.

Сними: The Green Prophet

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*