Петиция призовава за възраждане на „Деня на залесяването”

Петиция в интернет призовава за възстановяване на стара традиция на пролетно залесяване през април. Подобен традиционен „Ден на залесяването“ би могъл да е чудесен начин за възстановяване на българските гори и отпор срещу изсичането им. Петицията има вече над 8 хиляди подписа.

forest-505860_640

Преди повече от 90 години в България е създаден „Денят на залесяването“, казват инициаторите на едноименната кауза. Само в две последователни години са засадени 3 540 000 дръвчета и са посети 228 кг. семена от горски видове. Празникът е отбелязван десетилетия след това, а днес, когато българската гора е застрашена, повече от всякога имаме нужда този прекрасен празник да бъде възобновен.

През 1925 г. Министерството на земеделието и държавните имоти в съгласие с това на Народното просвещение урежда празник на залесяването, разказват организаторите. В този ден са длъжни да вземат участие учениците от всички училища, заедно с учителите, а така също войската и трудоваците. Празникът е нормативно утвърден и с новоприетия Закон за горите и се провежда за първи път на 12 април 1925 г., Благовещение. Засадени са 420 000 горски фиданки и са посети 20 кг. семена. На следващата година те са съответно 3 120 000 дръвчета и 208 кг. семена.

През 1934 г. Празникът на залесяването прераства в Седмица на гората. Втората световна война спира нейното провеждане за повече от десетилетие, като празникът е възобновен през 1956 г., когато е регламентирано Седмицата на гората да се провежда винаги през първата цяла седмица на април. Така във времето, съвпадащо с пролетното залесяване, българите от големи градове и села са излизали да засаждат дръвчета. И макар че в тези години не е било прието в пресата да се описва неорганизираното народно веселие, и днес се намират много хора, които да разкажат какви хорǻ са се виели по поляните след усърдна работа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*