Новият кмет на Лондон отваря нов фронт във войната с мръсния въздух

Новият кмет на Лондон Садик Хан се залови с нова програма за подобряване на качеството на въздуха в британската столица. Фонд на стойност 11 милиона лири ще трябва да спомогне за решаването на горещите проблеми със замърсяването.

animals-731213_960_720

Фондът ще бъде поделен между осем квартала в подкрепа на редица “мерки за справяне със замърсяването“. Сред тях има планове за въвеждане на дни без автомобили, стоянки за зелени таксита за нулевоемисийните таксита, както и места за паркиране, запазени за най-чистите превозни средства.

Финансирането се явява смело продължение на инициативата „нискоемисийни квартали“ на предишния кмет Борис Джонсън. Тя предложи на два квартала фонд от 2 милиона лири за тестване на иновативни подходи за подобряване на качеството на въздуха.

Предложенията, които ще се радват на финансиране сега, включват планове за електрически куриерски коли в партньорство с логистичния гигант UPS, въвеждане на зони, където е забранено автомобилите да стоят и работят на празен ход, ограничен достъп до определени улици за всички, освен най-чистите превозни средства.

Наред с това Гринуич планира въвеждането на поредица от дни без автомобили в граския ццентър и централните райони. Районът Илфорд Гарден пък има намерения за изграждане на „зелена бариера“ между пътя и тротоара, така че да се намали излагането на пешеходците на автомобилните изпарения.

„Не се заблуждавайте: Лондон е в средата на класациите за качеството на въздуха”, каза Хан. “Замърсяването на въздуха постоянно засяга развитието на белите дробове на децата ни и почти 10000 лондончани умират преждевременно всяка година в резултат на продължително излагане на замърсен въздух. Имаме нужда от спешни и смели действия. Това включва целенасочени местни инициативи за справяне с някои от най-тежко замърсените места на замърсяване в Лондон”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*