Китай въвежда предупредителна система за нови ветроенергийни проекти

Китай създаде система за сигнализиране на рисковете, която има за цел да предотврати по-нататъшни инвестиции в производството на вятърна енергия на определени места, ако има опасност тези проекти да останат невключени в мрежата поради недостатъчен капацитет на преностната инфраструктура.

wind-168423_1280

Националната енергийна администрация (НЕА) е обявила червено код, най-високата предупреждението, за пет провинции. Там новите разрешения за изграждане на вятърни паркове и мрежовите връзки за тях ще бъдат оставени на изчакване. И петте са зони, където има висока концентрация на вятърни ферми, но капацитет на мрежата е ограничен.

Най-големият производител на вятърна енергия в света се радва на скок на новите инсталации през последното натоварването десетилетие. Към май тази година инсталираните мощности са 136 гигавата. Налице е ръст от 32 за периода януари-май 2016 спрямо същия период на миналата година, по официалните данни на НЕА.

Въпреки това около 26 на сто от вятърната енергия, генерирана през първото тримесечие на 2016, е пропиляна. “По наши оценки, за първите шест месеца около 4,2 трилиона киловатчаса вятърна и слънчева енергия са били пропуснати. Това се равнява на потреблението на електроенергия в Нова Зеландия през цялата 2015 година”, каза Пенг Пенг, анализатор в Китайската асоциация на ВЕИ индустрията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*