Германия – световната лаборатория по енергийно съхранение

Като дом на най-големия фотоволтаичен капацитет измежду всички страни в Европа, Германия постепенно започна да съхранява все повече от енергийния си излишък от добива на слънчева енергия. Вече над 40 процента от всички нови соларни инсталации са оборудвани с акумулаторни модули.

solar_panel_SXC_HU

Това е нов световен рекорд в соларната енергетика, коментират експертите. Въпреки, че „домашното“ съхранение може да има ограничена роля в общата електроенергийна система, в световен мащаб този немски опит би могъл да донесе големи ползи – например от гледна точка на балансиране на прогнозираното увеличение на използването на климатици.

За пореден път Германия се оказва лидер със стратегия за възобновяема енергия, което в крайна сметка ще донесе полза на целия свят, не само на самите германци.

Всичките 1,5 милиона фотоволтаични инсталации в Германия осигуряват капацитет за производство на 40 гигавата. Слънчевата енергия покрива 7,5% от потреблението на електроенергия в страната. Тя обаче има особено предимство пред централизираните мощности, защото не се нуждае от пренос на дълги разстояния. А това е важен фактор в южните части като Бавария и Баден-Вюртемберг, където пет от останалите осем ядрени реактори в страната са вече изведени от употреба.

Добавянето на системи за съхранение на енергия към соларните масиви блгоприятства тази тенденция.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*