Твърде горещо е, за да работя!

Повишаващите се глобални температури, причинени от изменението на климата, могат да костват на световната икономика над 2 трилиона долара във вид на загубена производителност до 2030 г. Така е, защото горещото време прави непоносимо да се работ в някои части на света. Изводът е на изследователи на ООН.

Само в Югоизточна Азия около 20 на сто от годишните работни часаове вече се губят заради излагане на прекомерна топлина. Цифрите ще се удвоят до 2050 г. заради последиците от изменението на климата.

caribbean-1303352_1280

По целия свят общо 43 страни ще наблюдават силен спад на своя брутен вътрешен продукт (БВП), което ще се дължи на намалена производителност заради жегите. Това са страни предимно в Азия, включително Индонезия, Малайзия, Китай, Индия и Бангладеш, заяви изследователят Торд Кьелстрьом.

Индонезия и Тайланд ще отчетат намаление на БВП с 6% през 2030 г. докато в Китай БВП намалението ще е около 0,8 на сто, а в Индия – 3,2%.

“Сегашните климатични условия в тропическите и субтропическите части на света вече са толкова горещи през топлите сезони, че здравните ефекти върху заетостта вече се наблюдават и засягат работоспособността на много хора”, казва Кьелстроьм, директор на Международния тръст за здравеопазване и околна среда, който се намира в Нова Зеландия.

По думите му, това ще става все по-сериозен проблем. Климатичните промени правят горещите дни непоносими, а периодните на жега стават все по-дълги.

Най-силно засегнати са най-ниско платените работници – тези, които полагат тежък труд на открито, в селското стопанство и производството. Те са най-изложени на риск от от прекомерна топлина.

Страните по света трябва да предприемат “решителни действия” за справяне с глобалното затопляне, категорични са учените.

„Неуспехът в това ще предизвика скок в честотата и интензивността на бедствията след 2050 г.,”, казва Кьелстрьом.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*