Малта се готви да забрани глифозата

Малта е на път да стане първата страна в ЕС, която ще забрани използването на спорния хербицид глифозат. С това страната се противопостави на решението на Европейската комисия от този месец, която одобри 18-месечно продължение на разрешителното за употреба на глифозат на територията на ЕС.

Говорител на Министерство на околната среда на Малта заяви пред Times, че малтийското правителство е започнало процедура по забрана на химическото вещество. То се смята за „вероятно канцерогенно за човека“, според Агенцията за борба с рака при Световната здравна организация.

herbicide-587589_640

„Позицията на Малта остава против използването на глифозат и Малта гласува против него без резерви“, каза говорителката.

От сдружението „Приятели на Земята“ в Малта аплодираха решението на правителството. „То показва смелост от страна на правителството, което предпочете да се вслуша в тревогите на експертите и на хората, които поискаха да запазим нашите ниви, улици и градини свободни от този рисков хербицид“.

„Надяваме се също така това да мотивира други европейски страни да последват тази възможност, за да направят европейското земеделие по-безопасно и по-екологично. Това е всичко, което обществото иска“.

1 коментар

  1. Проблем е замяната на глифосата – единствените реални алтернативи паракват и дикват са още по-токсични. Ореланинът е потенциална опция като инхибитор на фотосинтезата, но и той е силно отровен.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*