Германия, Италия и Япония са лидери по енергийна ефективност

Германия отново бе обявена за световен лидер в областта на енергийната ефективност, съгласно Международната класация за енергийна ефективност 2016, публикувана по-рано тази седмица от Американския съвет за енергийно ефективна икономика (ACEEE).

Това е третото издание на подредбата. То подрежда 23-те страни, които са най-големи консуматори на енергия, въз основа на техните политики и постижения в областта на енергийната ефективност. Взети заедно, тези страни представляват 75 на сто от цялата консумирана енегия на планетата и над 80 на сто от брутния вътрешен продукт в света (БВП).

Германия оглавява класацията за трети път, следвана от Италия и Япония, които за заедно на второ място. Франция на четвърто място, а Великобритания е петата. Трите страни с най-ниски резултати са Южна Африка, Бразилия и Саудитска Арабия.

freiburg-76217_960_720
Германия отново оглави класацията по енергийна ефективност, а Фрайбург (на снимката) е градът-емблема на зеленото градско развитие.

Енергийната ефективност често пъти е средството с най-ниска цена, когато става дума за посрещане на търсенето на нови видове енергия, посочи стивън Надел, изпълнителен директор на ACEEE. Въпреки това много страни все още не се възползват от тази възможност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*