Новозеландци купиха частен плаж чрез колективно финансиране

Колективното финансиране се превърна в чудесен начин за набиране на средства за добри идеи и разширяване на малък бизнес, но ето, че група новозеландци показаха друго чудесно приложение на метода: запазване на обществения достъп до плажовете.

Обществена група в Нова Зеландия създаде кампания за групово финансиране, чрез която успя да да реализира закупуване на 17 акра парцел – частен плаж, който да превърне в национален парк.

За целта организаторите са успели да привлекат внушителните 1,7 милиона долара. Около 40 000 души са се включили в кампанията. Това обществено усилие е било допълнено от инвестиция от 254 000 долара от местното правителство, за да може да бъде приключена сделката. В крайна сметка е откупена територията, известна като “плаж Авароа“ на северния бряг на Южния остров на Нова Зеландия.

До преди кампанията плажът Авароа е бил собственост на Майкъл Спакман – местен бизнесмен. Той купил имота през 2008 г. за 1,4 милиона долара, позволявайки на широката общественост да го използва – още от самото начало. Финансови затруднения принудили Спакман да пусне имота за продажба по-рано тази година. Сред обществеността обаче се надигнала тревога, че потенциалният нови собственик може да забрани достъпа до плажа. Тези опасения провокирали местния жител Дуейн Майор да започне кампания за запазване на плажа. Следвайки модерното движение на краудфъндинга, той решил да предложи откупуване на имота. В крайна сметка кампанията му приключила през февруари, след като привлякла достатъчно средства, за да може да се откупи имотът на Спакман.

Закупуването на плажа чрез обществено фондове е направило възможно плажът да стане част от Национален парк Абел Тасман. А това означава, че ще той бъде отворен за обществеността и защитен за години напред. Това се смята за добра новина за местните жители маори, които са особено заинтересовани от опазването на територията, тъй като тя е зона на техни свещени гробища. Някои местни жители дори са настоявали имотът да бъде предаден за стопанисване на хората от племето, но в крайна сметка е постигнато споразумение плажът да бъде отворен за широката общетвеност и да се направи така, че националната програма за паркове да намери „начини за включване на местното маори население в управлението на земята“.

Имотът не е достъпен с автомобил поради своето разположение и местните жители се надяват, че това ще помогне територията да остане „забележителна седем-хектарова утопия“, както гласи описанието й в сайта за продажби на имоти.

Снимка: Pseudopanax в English Wikipedia

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*