Samsung брои 450 млн. долара за дял в китайската BYD

Големият производител на електроника Samsung плати 450 милиона долара за придобиването на дял в китайския разработчик на електрически автомобили BYD. Новината дойде от изявление, публикувано в края на миналата седмица от BYD на стоковата борса в Шенжен.

large_05

Samsung ще плати три милиарда юана, тоест 450 млн. Долара, за 1,9% дял в BYD. Това ще е деветият по големина инвеститор в автомобилостроителната компания. BYD се радва и на подкрепата на американския милиардер Уорън Бъфет чрез неговия инвестиционен посредник Berkshire Hathaway.

Сделката е най-новото партньорство между ИТ фирма и производител на автомобили. Автомобилната индустрия все повече фокусира своите амбиции за растеж в посока електрически превозни средства и автономни (безпилотни) автомобили. От друга страна производителите на електроника все повече насочват вниманието сикъм този бизнес.

Миналата седмица Samsung заяви, че инвестицията в BYD ще й помогне да подобри дизайна на своите компютърни чипове за автомобили.

BYD пък заяви, че ще използва парите, привлечени чрез сделката, за за разширяване на производството на автомобилни акумулатори и подкрепа за научните изследвания и разработките на превозни средства, движени от „ново поколение енергия“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*