Норвегия изгражда плаващи подводни тунели за трафика

Норвегия обяви амбициозните си планове да инсталира първите в света плаващи подводни тунели за автомобилния трафик. Целта е да се помогне на пътуващите лесно да преминават многобройните фиорди в страната. В момента единственият начин да се пътуват из крайбрежието е качването на серия от фериботи – неудобен и времеемък процес. Вместо това “потопените плаващи мостове” ще се състоят от големи тръби, окачени на около 30-35 метра под водата, всеки от които ще бъде достатъчно широк за две пътни платна.

norway-underwater-tunnel-02-1020x610

Потопените мостове в Норвегия ще се поддържат от понтони, свързани с ферми, които да държат пътните трасета стабилни. Има вероятност и конструкцията да бъде прикована към масивната скала отдолу за допълнителна стабилност. Всяка тунелна система ще се състои от два тунела, паралелно един на друг: по един за всяка посока.

Въпреки нетрадиционния подход, служители на местната администрация казват, че ще пътуването през водните тунели много ще прилича на шофиране чрез обикновен тунел. При наличието на 1 150 пътни тунела в страната (35 от които са под вода), норвежците вероятно няма да бъдат твърде объркани от нововъведението.

norway-underwater-tunnel-01-1020x610

Норвегия вече е заделила 25 милиарда долара средства за проекта, който се очаква да бъде завършен през 2035 г. Все още има доста работе пред инженерите: такава система никога не е строена досега и никой не е сигурен точно как вятърът, вълните и водните течения във фиордите биха могли да повлияят на структурите.

Рендери: Норвежка администрация за обществени пътища

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*