Нови графенови батерии се зареждат за секунди и работят почти завинаги

С помощта на един от най-здравите материали на Земята един изследовател в университета Суинбърн в Австралия е създал батерия, която се зарежда супер бързо и може да бъде използвана отново и отново, без да губи ефективността си. Изследователят Хан Лин е разработил батерията на база графен – форма на въглерода, която се слави като супер-материал. Новият суперкондензатор преодолява много от недостатъците на традиционните литиево-йонни батерии. Той ги надминава по време за зареждане, продължителност на живота, а също и въздействие върху околната среда.

graphene-600

Изследователи от целия свят работят върху разширяването на възможностите на суперкондензаторите от много години. Всички те обикновено са ограничени от капацитета за съхранение. Хан е преодолял този проблем чрез добавяне на листове графен, които имат голяма повърхностна площ за съхранение на енергия поради структурата на материала, подобна на пчелна пита. Освен това графенът е здрав и гъвкав едновременно.

Изследователят използвал 3D принтер за създаването на графеновите листове, благодарение на което е създал икономически ефективно решение за съхранение на енергия, което някой ден може да замени батериите в нашите мобилни телефони и електрически автомобили.

Ултра-бързото зареждане на новия вид батерия – само известен брой секунди – е най-силният аргумент за разработването и комерсиализирането на новия вид батерия. По този начин се елиминира неудобството на дългото чакане за зареждане. Батерията от графен обаче има и други свойства като например това, че струва по-малко, отколкото традиционните литиево-йонни батерия. Освен това има уникалната способност да издържа повече презареждания, без да губи капацитета си за съхранение.

5 коментара

  1. Колко наивни и смешни са коментарите от 2016 година!?!?! Днес е 21.09.2021 никъде не се продават графенови батерии! Батерийте на телефоните още се зареждат по 70-80 минути. Автомобилите на зарядни станции – горе-долу добре, но в къщи 12 до 16 часа !!! И говорим за Рено Зое произведено 2021 година!!! Измамени от „новини“ е имало от адамово време…

  2. Нищо подобно.В испания вече направиха цял завод за графен и графенови батерии.В момента два от най-големите немски автомобилни производители тестват батериите на своите електромобили.Батерия с големината на тази на Тесла осигурява 1000км пробег,а се зарежда за 8 минути.

  3. И двамата сте прави но на половина. Ускорена е работата по изследване на графена. Смятате ли че наливане на толкова пари за изследвания няма да доведат до резултат. Това не е България. Вие явно мерите с нашия аршин. Има вече 3D принтери работещи с графен. Има и подходящ диелектрик. Наскоро китайски учени създадоха разновидност на графена, наречена аерогел. Това е гъст течен материал, който е по-лек от въздуха. Бъдеще, което изглежда принадлежи на графена. Това сега е само началото.

  4. Мисля си, че някой е поукрасил историята. Не ми е известно да е възможно създаването на графенови листове с 3Д принтер. Графена е много подходящ за кондензатори, но трябва да се измисли и подходящ диелектрик, също толкова тънък и здрав. Иначе и аз силно се надявам след време кондензаторите да заместят батериите, това ще спести много токсични химикали на околната среда.

  5. Тази информация се разпрострянава от няколко години. Но нищо ново няма по въпроса. Което ме навежда на мисълта, че е този акумулатор на електроенергия все още само научна разработка без приложение в практиката.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*