Лондонският кмет ще подсигури чиста енергия за лондонското метро

Sadiq_Khan

Новият кмет на Лондон Садик Хан се зае да осигури нов лиценз, който може да подпомогне използването на чиста енергия в станциите на лондонското метро.

Хан обяви, че е подал молба за нов тип лиценз за електричество, наречен “лек лиценз“, който ще позволи на кметството да купува енергия от ниско- и нулевоемисийни енергийни генератори – и да го продава директно на публичния сектор за използване в съоръжения като тези, управлявани от Лондонската транспортна система.

Държавният енергиен регулатор вече потвърди, че Хан може официално да рекламира новия тип лиценз. Очаква се сертификатите да бъдат раздадени в рамките на няколко месеца.

Съгласно схемата, общината ще купува електроенергия от панел от генератори с ниски или нулеви въглеродни емисии. След това тази чиста енергия ще се предоставя за използване от ескалаторите и вентилационните системи в метростанциите, както и отговорните за тях офиси и други съоръжения.

Схемата ще означава, че електричеството ще може да се купува и продава на изключително конкурентни цени. Това може да помогне на Лондон да генерира повече собствена нисковъглеродна енергия. Очаква се по този начин да се генерират още около 300 милиона лири допълнителни инвестиции до 2021 г.

Наред с това Хан готви нова схела за Лондон, с която планира да създаде нестопанско дружество за чиста енергия. То ще има за задача да разшири използването на слънчевата енергия в града и да подкрепи общностите, които искат да започнат свое собствено производство на зелена енергия.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*