Ново споразумение за намаляване на парниковите газове се задава наесен

Има изгледи тази есен да се подпише ново глобално споразумение за намаляване на употребата на хидрофлуоровъглеродите (HFC) – мощни парникови газове, използвани в аерозолите, хладилните агенти и климатичните системи. Това стана ясно след десет дни на преговори относно изменението на климата във Виена.

Окончателното споразумение се очаква да бъде постигнато по време на среща през октомври в Кигали, Руанда. Ако се окаже успешна, тя ще бъде най-голямата единична стъпка за ограничаване на глобалното затопляне, откакто правителствата приеха споразумението от Париж през декември миналата година.

air-conditioner-1185041_960_720

При преговорите във Виена, последни преди срещата Кигали, почти 200 страни се събраха и положиха основите за договор и графици за елиминиране на използването на HFC газове.

„На (конференцията) във Виена бе постигната основата…. за политическо споразумение за устойчиво намаляване на газовете, които увреждат климата“, заяви министърът на околната среда на Австрия Андре Рупрехтер в изявление. “Текстът, който е разработен … трябва да бъде окончателно гласуван … през октомври в Кигали. Това решение е важно събитие за намаляване на газовете, които увреждат климата”.

Съгласно действащия вариант на споразумението, богатите държави ще имат за цел да елиминират употребата на HFC газове до 2030 г. По-бедните народи – тези, които не могат да се справят с високите разходи за преминаване към нови технологии – ще получат десетилетие отсрочка.

“Шансовете за подписване на договор в Кигали са много високи”, каза Дейвид Донигер, председател на съвета по природните ресурси на САЩ.

Преговорите за HFC са част от Монреалския протокол от 1987 г., който успя да ограничи използването на хлорфлуорвъглеводороди (CFC). Това бе мярка за защита на озоновия слой. Той предпазва планетата от ултравиолетовите лъчи, които могат да причинят рак на кожата.

Но HFC газовете, които влязоха в употреба след това, са парникови газове, хиляди пъти по-мощни от въглеродния диоксид.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*