Холандци скриха крайбрежен паркинг под дюните

Холандското архитектурно студио Royal HaskoningDHV наскоро завърши уникален проект, в който „скри“ крайбрежен паркинг под дюните. Това стана между градчето Катвийк и неговото крайбрежие. Проектът е възложен от общината, а паркингът побира над 600 коли.

06_Ondergrondse_Parkeergarage_Katwijk_aan_Zee_entrees_in_het_duinlandschap_opgenomen

Архитектурният план на проекта следва схемата на обществените пространства в Катвийк, разработена от OKRA Landscape Architects, и плътно спазва неговите правила. Затова основна цел на проекта за паркинга се оказва опазването на бреговата ивица на Катвийк аан Зее.

Дизайнерският екип предприема мултидисциплинарен подход, вземайки под внимание нуждата от защита на брега, опазване на бреговата ивица, създаването на функционално пространство за паркиране и желанието за формирането на пейзаж, свързан с местното крайбрежие.

09_Ondergrondse_Parkeergarage_Katwijk_aan_Zee_nooduitgang

Подземният паркинг има 663 паркоместа. Те са скрити под дюните по протежение на брега. Мястото на паркинга – между новата част на града и булевард Катвийк – прави проекта уникален за страната.

За да се запази и укрепи връзката между селото и плажа и да се подобри публичното пространство, проектантският екип предлага да „скрие“ гаража вътре в дюните. Продълговатата форма на паркинга (500 метра) изисква голямо внимание към неговата функционалност. Дизайнерският екип отчита факта, че потребителите трябва да могат бързо и лесно да се ориентират, когато са вътре в гаража, и бързо да намерят пътя към града или към плажа.

150409_OSP_1503_Kustzone-Katwijk-03

Архитектурният дизайн на паркинга стъпва на дизайна на публичното пространство. Резултатът е, че подземният паркинг е внимателно вграден в своята естествена среда от дюни. Тези създадени от човека дюни, които са оформени по органичен начин, за да формират фини входове и изходи, гарантират, че характерът на дюните остава непроменен. Наред с това те позволяват на естествена дневна светлина да навлиза в този подземен гараж, подпомагайки ориентацията на хората. Дизайнът гарантира също така, че използваните цветове и материали безпроблемно се сливат с градската тъкан и характерния дюнен пейзаж.

Вечер входовете и изходите на подземния паркинг светват в различни цветове, за да се превърнат в нещо като маяци по крайбрежието.

11_Ondergrondse_Parkeergarage_Katwijk_aan_Zee_close_up_stijgpunt_in_de_avond

150409_OSP_1503_Kustzone-Katwijk-13  07_Ondergrondse_Parkeergarage_Katwijk_aan_Zee_overzicht 05_Ondergrondse_Parkeergarage_Katwijk_aan_Zee_voetgangers_uitgangen 150409_OSP_1503_Kustzone-Katwijk-10 150817_OSP_1503_Kustzone_Katwijk-20 150817_OSP_1503_Kustzone_Katwijk-18 150817_OSP_1503_Kustzone_Katwijk-22 150409_OSP_1503_Kustzone-Katwijk-11 03_Ondergrondse_Parkeergarage_Katwijk_aan_Zee_aandacht_voor_herkenning  10_Ondergrondse_Parkeergarage_Katwijk_aan_Zee_stijgpunt_in_de_avond  01_Ondergrondse_Parkeergarage_Katwijk_aan_Zee_zuidelijke_entree

Снимки: Luuk Kramer, Onsite Photography

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*