Независими експерти се обявиха за запазване на стари чинари в Силистра

Независими експерти, които работиха през миналата седмица в Силистра, за да подготвят становище по проект „Реконструкция и рехабилитация на ул. „Симеон Велики“ и площад „Албена“ – гр. Силистра“, се обявиха за запазване на 87 стари чинара, които по проект трябваше да бъдат премахнати.

textura-10972_960_720

Становищата на експертите са публикувани на сайта на Силистренската община.

В групата експерти имаше представители на Българската академия на науките (БАН), Университета по архитектура, строителство и геодезия, Лесотехническия университет, представители на неправителствени организации.

Един от спорните моменти по проекта е изсичането на стари чинари, на което се противопоставят силистренски граждани с подписка. Проектът е по оперативната програма „Региони в растеж“ и е изискана проверка от страна на Управляващия орган на програмата.

В становищата на специалистите се препоръчва „целенасочена фитосанитарна оценка, естетическа оценка и диагностика за наличие или отсъствие на гнилостни процеси в дървесината на стъблата и кореновата система“, а там, където „технологичните решения при изграждането на подземната инфраструктура налагат отсичане на отделно дърво, това да е крайна мярка“.

От общината не коментираха мненията на експертите. През следващата седмица ще се състои среща между главния архитект на община Силистра, представители на Камарата на архитектите в България и на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на строителите, архитектите, участвали в подготовката на проекта, и архитекти от Силистра.

Група общински съветници са внесли предложение за местен референдум за съдбата на дърветата.

От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*