Соларният самолет Solar Impulse обиколи света само със силата на слънцето

Соларният самолет Solar Impulse II успешно приключи първата си околосветска обиколка във вторник, кацайки обратно в Абу Даби след епично 16-месечно пътуване. С него самолетът демонстрира потенциала на възобновяемите енергийни източници.

Solar_Impulse_2

Solar Impulse II се приземи в столицата на Обединените арабски емирства в 4 ч. сутринта местно време във вторник. Той потегли точно оттам на 9 март 2015 г. Самолетът, захранван само от слънцето, започна пътуване от около 40 000 километра и близо 500 летателни часа. Четирите му двигателя се захранват от енергия, събрана от повече от 17 000 слънчеви клетки, вградени в крилата. Енергията се съхранява в батерии, за да може самолетът да лети и през нощта.

Бертран Пикар и Андре Боршберг, швейцарските пилоти и основатели на проекта, се редуваха да пилотират самолета. Той има размах на крилете по-голям от Boeing 747, но тежи не повече от средноголям семеен автомобил.

Освен постижение в историята на авиацията, Solar Impulse направил исторически пробив в областта на енергетиката, коментира Пикар, който пилотира самолета по последната отсечка. „Аз съм сигурен, че в рамките на следващите 10 години ще се появят електрически самолети, превозващи по 50 пътници на къси и средни разстояния“, каза той в изявление.

Технологиите, използвани в Solar Impulse II, могат да се използват в ежедневието, за да намалят наполовина емисиите на въглероден двуокис от ежедневните дейности на хората.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*