Провал за еко-мерките на Олимпийските игри в Рио

Нищо от предвидените мерки за опазване на околната среда по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро няма да се случи, както се очакваше, съобщиха световните медии в навечерието на голямото спортно събитие.

carry-71257_960_720Сметната палата в Бразилия – орган, отговорен за одита на федералните правителствени разходи – най-вероятно ще опише в предстоящия си доклад, че еко-ползите, обещани от организаторите на Олимпиадата, просто няма да се случат.

“До този момент няма нищо релевантно, което да докладваме относно направеното в областта на опазването на околната среда“, каза един от служителите на органа. Неговият екип все още търси данни за направени екологични подобрения, извършени в резултат от организацията на игрите, които градът и неговите жители да могат да приемат за „екологично наследство”, каза източникът, цитиран от Ройтерс.

Бразилските общински, държавни и федерални власти обещаха, че 40-те милиарда реала (12,2 милиарда долара), които трябваше да бъдат изразходвани за Олимпиадата, ще включват и изграждането или разширението на основната инфраструктура на опазване на околната среда. Тези обещания включваха намаляване на потока от боклук и непречистени отпадъчни води в залива Гуанабара и лагуната Родриго де Фрейтас в града, както и изграждане на канализационна инфраструктура при лагуните и блатата в непосредствена близост до Олимпийския парк и селото.

Качеството на водата продължава да бъде изключително ниско. Плувци, гребци и други водни състезатели критикуват местата за провеждане на водните състезания заради високите концентрации на бактериални и вирусни патогени. Водните състезатели се притесняват и, че плаващият боклук може да забави или да увреди техните лодки.

Нищожни са шансовете организаторите на игрите да бъдат занкционирани заради това. Причината е, че повечето от разходите за игрите са осигурени чрез държавните и общинските власти в Рио де Жанейро.

Миналата година Сметната палата пусна предварителен доклад на Олимпиадата, заключаващ, че проектите за опазване на околната среда, обещани за игрите, няма да бъдат завършени преди началото на състезанията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*