Европейската вятърна енергия вече е по-евтина от ядрената

Вятърната енергия официално надмина ядрената енергия като най-достъпен енергиен вариант – най-малкото в страните около Северно море. За европейските народи от този регион цената на вятърната енергия в момента е с 30 процента по-ниски от ядрената – обещаващо постижение и допълнителен тласък за възобновяемата енергия в целия свят. При сегашната скорост на включването на нови инсталации, към 2030 г. вятърните ферми ще произвеждат около 7% от цялата енергия в Европа, според индустриална група WindEurope.

Off-shore_Wind_Farm_Turbine

Причина за този спада в цените е до голяма степен фактът, че офшорните вятърни паркове са все по-евтини и по-лесни за изграждане. Допреди време изграждането на тези ферми беше скъпо и непрактично. Това, в съчетание с относително ниската цена на изкопаемите горива, правеше просто нелогично за компаниите да инвестират в подобни проектите. Въпреки това, закриването на много сондажи в Северно море доведе дотам, че офшорните превозни средства останаха без достатъчно работа. Това свали рязко разходите за транспортиране на турбините в морето. Други фактори, които са спомогнали за намаляването на цените, включват ниските цени на петрола и на стоманата, намалени изисквания за поддръжка, както и развитието на възможностите за масово производство на турбини.

1 коментар

  1. Много би ми се искало твърдението по гора да е вярно. Но така обосновано е най-малкото съмнително. Също така всички знаем, че енергията от ветрогенераторите се изкупува с предимство и на префернциални цени, което често поставя останалите източиници на енергия Ядрени и Термични централи в изключително неизгодни ситуации, при което те генерират загуби и стават много по малко рентабилни. Например, ядрен реактор да работи на 70% (а има и скания и за по-голямо сваляне на мощността, което може да доведе до авараия) мощност защото в момента има вятър и с предимство се изкупува вятърна енергия.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*