Франция строи крайбрежна приливна електроцентрала

Европейската комисия даде одобрението си за френската държавна подкрепа за изграждането на експериментална приливна електроцентрала край северозападния бряг на страната. ЕК заяви, че помощта, предвидена от държавата, е в съответствие с европейските правила.

ferme-pilote-hydrolienne-DCNS-EDF2Пилотната инсталация NEPTHYD (Normandie Energie PiloTe HYDrolien) ще бъде разположена на Рас Бланшар, западно от полуостров Котентин. Дъщерно дружество на местната Engie ще изгради и експлоатира инсталацията в продължение на 20 години. Тя ще бъде свързана към националната електропреносна мрежа. Така електроцентралата ще послужи като демонстрационна система, която да потвърди жизнеспособността на разработваната технология.

Приливната енергия е форма на водноелектрическа енергия, при която се преобразува енергията на приливите и отливите в електричество. Технологията предлага значителни ползи, тъй като използва предсказуем източник на възобновяема енергия.

Пилотната електроцентрала ще се състои от четири турбини с номинална мощност 1,4 мегавата всяка. Тези турбини се отличават с няколко иновативни функции, които се очаква да увеличат значително производитеността на приливните ферми.

Франция ще подкрепи изграждането на четирите турбини чрез пряка субсидия и възстановяеми аванси. Точната сума на помощта не бе посочена от ЕК. За сметка на това Еврокомисията подчерта, че одобрява подкрепата за тази нова технология за възобновяема енергия, защото е иноватива и включва турбини с няколко иновативни функции.

Снимка: Corrodys

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*