Тестват рециклируеми хартиени чашки за кафе

Хартиените чашки за кафе се славят като по-екологични от пластмасовите, но този плюс е доста относителен – те се използват веднъж и отиват на боклука. Сега голямата верига Starbucks се е заела да си партнира с Frugalpac – производител на рециклируеми чаши, направени изцяло от рециклирана хартия – за да помогне за справянето с това разточителство. Експериментът стартира миналата седмица. Възможно е той да доведе до използването на рециклируеми хартиени чашки навсякъде по света.

coffee-880566_960_720

Frugalpac е основана от инженер на име Мартин Майерскоф. Фирмата има за цел да осигури по-добра алтернатива на традиционните хартиени чаши за кафе. Всяка година около 58 милиарда хартиени чаши се озовават в депата за боклук или се изгарят по целия свят. Повечето чаши са от хартия, третирана с хидроизолационни химикали. Това ги прави трудни за рециклиране. Frugalpac прилага тънък пластмасов слой, леко залепен отвътре на всяка чашка, която иначе е хартиена и 100 процента рециклируема. От фирмата твърдят, че центровете за рециклиране могат лесно да отделят материалите и да рециклират и двата.

“Ние много се интересуваме от това да узнаем повече за чашите на Frugalpac и ще ги тестваме, за да видим дали отговарят на нашите стандарти за безопасност и качество, с оглед изпробване тяхната способност да се рециклират,“ заяви говорител на Starbucks, цитиран от The Guardian.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*