Tesla отвори „гигафабриката“ на стойност 5 млрд. долара

Tesla отвори вратите на своята “гигафабрика“ за батерии: завод за литиево-йонни батерии на стойност 5 млрд. долара в Невада, САЩ. Очаква се този проект да подкрепи огромния ръст на производството на електрически автомобили на компанията.

На настоящия етап фабриката е построена на 14 процента. Когато обаче бъде напълно завършена и действаща, тя ще удвои световното производство на литиево-йонни батерии. Сградата ще е една от най-големите в света.

tesla-gigafactory-feb-25-2015-003.jpg.662x0_q70_crop-scale

Основателят на Tesla Елон Мъск каза, че „гигафабриката“ ще започне производството на батерии до края на тази година. След това заводът постепенно ще увеличава производството, докато бъде изццяло завършен. Тогава той ще може да доставя по 35 гигаватчаса батерии годишно към 2018 г. Това би трябвало да е достатъчно за по около 1,5 милиона автомобила годишно.

Батериите ще се използват за производството на новите електромобили на Tesla, но също така и за акумулаторните системи Powerwall, разработени за стационарно съхранение на енергия за домакинства и предприятия.

Размерът на “гигафабриката“ – и производствените й възможности – ще са около три пъти по-големи от първоначалните планове за площадката. Когато започна работата по строежа на завода през 2014 г., се очакваше, че той ще произвежда достатъчно батерии за около 500 000 коли годишно към 2020 г..

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*