Автономна лодка на батерии изследва язовирните дъна

Японската компания Yamaha официално обяви разработката на Breeze10 – безпилотна електрическа лодка, която може да се погрижи за наблюдението на язовирните дъна. Първоначално компанията заяви, че ще продава устройството на подизпълнители, но по-късно разкри, че може да предложи технологията за областите на наблюдението и отбраната.

yamaha-breeze-10-boat-2

За да разчита на автономна навигация, Breeze10 използва спътниково позициониране и дава информация по азимутни ъгли. Лодката е предназначена за монтиране на сонар, който да открива и локализира седиментите (утайките) във водата.

Литиево-йонна батерия заедно с компактен генератор на борда осигуряват значително време за работа (6 часа) при максимална мощност от 500W и нулеви вредни емисии.

Breeze10 се откроява сред другите лодки със своята адаптивност, която се дължи на трите действащи режима, програмирани според метеорологичните условия.

Лодката е лесна за транспортиране – тя е 3 метра дълга, 1,2 м широка и 1 метър висока (без антената и ремаркето).

Язовирите играят ключова роля в предотвратяването на наводнения, помагат за напояването и, най-важното, участват в производството на електроенергия.

road-952351_960_720

Тяхната поддръжка е от жизненоважно значение, особено като се има предвид, че сриването на язовир може да има катастрофални последици за човека и за околната среда. С цел да поддържане на язовирите е необходимо постоянно да се наблюдават, идентифицират и измерват потенциалните причини за срив.

Точно това е работата на Breeze10, проектирана от Yamaha с високтехнологични сензори, с които лодката може да прави мониторинг на язовирите. Това става чрез измерване на нивата на утайките (отлагания на слоеве от частици и различни материали), които биха могли да възпрепятстват гладкото функциониране на язовира и да повлияят на способността му да събира вода.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*