Холандски учени отглеждат растение, което „яде“ замърсяването от въздуха

Замърсяването на въздуха е проблем за повечето градове по света, а растенията могат да бъдат изключително полезни в справянето с него. Но какво би станало, ако имаше супер-растение,което да е в състояние да изсмуква необичайно големи количества замърсители от въздуха?

Някои видове бръшляни и треви са в състояние да намалят замърсяването с твърди частици и азотен диоксид – с около 60 и 40 процента съответно. Има обаче един вид растение, наречено „орлови нокти”, което може да намалява замърсяването дори повече от тях.

Сега изследователи от института AMS, MyEarth изследователския център при Университета Вагениген са заели да тестстват пределите на способностите на „Зеления боклукояд“ – растението, което, според сведенията, е ненаситно за въглероден диоксид.

800px-Lonicera_sempervirens_mass
Лоницера, по-известна като „Орлови нокти“, има свойството да поглъща много от замърсителите във въздуха. Снимка: Стан Шебс, CC BY-SA 3.0

“Зеленият боклукояд“ има много власинки, които улавят замърсителите от въздуха. Холандската компания MyEarth се е заела да разработи вид тор, който стимулира растението да произвежда дори повече власинки. Институтът AMS финансира разработката, а заедно двете организации си сътрудничат с Университета Вагениген. Отскоро те вече тестват поведението на растението из градските улици в Амстердам.

Тестовете са истинско предизвикателство за учените, защото се изпълняват в реални граски условия. “Растенията са живи организми, а времето е толкова променливо, че е много трудно да се симулира в лабораторията,” обяснява Емили Пери от института AMS. “На открито може да се окаже, че деца ритат топка и тя поада върху растението, или може би хората решават да берат цветовете му… Ннаистина е вълнуващо да видим какво ще се получи“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*