Глинен дом в Испания намалява наполовина CO2 емисиите

Изграждането на домове от глина постепенно набира все повече поддръжници; неговите естетични, екологични и финансови ползи все по-често подсещат колко мъдрост е вложена в древните строителни практики.

Един проект за глинен дом наскоро бе удостоен с наградата Terra Award за индивидуално жилище. Неговата създателка Ангелс Кастеярнау от Edra Architectura казва, че „сградите от пръст ни свързват със Земята“. Освен това този подход намалява рязко емисиите парникови газове – в този случай с около 50 на сто.

Ayerbe-rammed-earth-home-Edra-Arquitectura-lead-1020x610

Описана като „съвременна народна къща от 21 век“, постройката е базирана на разнообразни стратегии за пестене на енергия и ресурси. За нейното издигане са използвани естествени материали: камък, пръст, слама. Те съставляват 80 на сто от общото тегло на дома. Заедно с това са използвани и дърво, овча вълна и вар, като всички те са добрити в радиус от не повече от 150 километра. Освен, че по този начин се осигурява подкрепа за местните доставчици, това драстично намалява разстоянието за транспортиране на материалите, като по този начин се редуцира и количество емисии на парникови газове, изпратени на талази в атмосферата. По думите на Ангелс Кастеярнау, анализът на жизнения цикъл на този конкретен проект показва намаляване с 50 процента на общите вредни емисии.

Ayerbe-rammed-earth-home-Edra-Arquitectura-1-1020x610

Други забележителни характеристики на проекта включват топлоизолационни щори, както и глинена мазилка, която служи като акумулатор на топлина. Налице е и отоплителен котел, работещ с биомаса. Всички те са проектирани така, че да се възползват максимално от природните ресурси, които са на разположение на това място.

Ayerbe-rammed-earth-home-Edra-Arquitectura-9-1020x610

Стратегически разположени прозорци максимизират естествената дневна светлина в интериора, което води до по-нататъшно намаляване на потреблението на енергия. Нарочно вграден казан събира дъждовна вода за повторна употреба.

В стремежа си да проучи местната традиционна архитектура през последното десетилетие, Кастеярнау е преродила старите строителни техники и ги е доразвила, изпробвайки подобрението в собствения си дом. Не може да се отрече, че резултатът изглежда впечатляващо!

Ayerbe-rammed-earth-home-Edra-Arquitectura-8-1020x610 Ayerbe-rammed-earth-home-Edra-Arquitectura-7-1020x610 Ayerbe-rammed-earth-home-Edra-Arquitectura-6-1020x610 Ayerbe-rammed-earth-home-Edra-Arquitectura-5-1020x610 Ayerbe-rammed-earth-home-Edra-Arquitectura-4-1020x610 Ayerbe-rammed-earth-home-Edra-Arquitectura-3-1020x610 Ayerbe-rammed-earth-home-Edra-Arquitectura-2-1020x610

Снимки:  Doble Studio

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*