Мъск иска да строи Tesla гигафабрики по целия свят

Миналата седмица Tesla “открехна“ вратите на своята гигафабрика за батерии в Невада, САЩ. Амбициозният шеф на фирмата обаче – Елън Мъск – е устремил поглед напред и мечтае за гигафабрики по целия свят. „Изглежда в дългосрочен план има смисъл да има една гигафабрика в Европа, една в Китай, а може би и една в Индия“, коментира той.

Elon_Musk
Елън Мъск, снимка: OnInnovation, CC BY-ND 2.0

Musk иска да изгради своите гигафабрики там, където хората искат електрически превозни средства: „В крайна сметка там, където има огромно търсене за крайния продукт, и където транспортните разходи са значителни, очевидният начин да се оптимизира [веригата на доставки] е да се постави по една гигафабрика на същия континент, или най-малко в рамките логистично разумно разстояние спрямо крайния клиент“.

Очаква се гигафабриката в Невада да има „годишен производствен капацитет за батерии в рамките на 35 гигаватчаса“ годишно през 2018 г. При достигане на пълен капацитет гигафабриката ще прави повече батерии, отколкото са произведени по целия свят през 2013 г. Tesla очаква да се оползотвори целия този капацитет самостоятелно: „При планиран производствен темп от 500 000 автомобила годишно през втората половина на това десетилетие само Tesla ще има нужда от целия обем на днешното производство на литиево-йонни батерии“.

А кога може да се очаква гигафабриките да започнат да се пръкват по целия свят? Вероятно не скоро, тъй като дори тази в Невада все още е готова едва на 14%. Очаква се строежът да достигне 31% през следващата година. Така че навярно за гигабариките по света ще трябва да се почака повечко. Но кой знае, Мъск е пълен с изненади.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*