Безотпадъчен японски град строи уникална сграда от изоставени материали

Hiroshi Nakamura & NAP спечелиха наградата за устойчиви сгради WAN Sustainable Buildings Award 2016 със своята зашеметителна „Обществена къща Камикац“ – съчетание от магазин и кръчма, което символизира ангажимента на японския град Камикацу да живее, без да генерира отпадъци. Екологичната структура е хитро построена от регенерирани материали и показва как изоставените неща могат да се вкарат в повторна употреба по творчески и вдъхновяващи начини.

Kamikatz-House-by-Hiroshi-Nakamura-NAP-1-1020x610

Малкият, но амбициозен японски град Камикацу е известен с това, че е постигнал ниво на рециклиране от 80%. Жителите му сортират отпадъците си в 34 категории.

„Обществена къща Камикац“ обхваща мисията за нулевите отпадъци в своя дизайн, особено с атрактивната си 8-метрова стена от прозорци. Тя е направена изцяло от съчетанието от прозорци, събрани от „боклука“ на близките изоставени къщи.

Kamikatz-House-by-Hiroshi-Nakamura-NAP-2-1020x610 Kamikatz-House-by-Hiroshi-Nakamura-NAP-5-1020x610

8-метровата прозоречна стена и другите прозорци въвеждат хладните ветрове в къщата през лятото, докато въглеродно неутрално отопление подгрява къщата през зимата.

Сградата е изпълнена с всевъзможни творчески образци за повторна употреба, включително възстановени плочки от подови настилки, полилей от бутилки, тапет от вестници. Екстериорът е облечен в кедрови дъски – местно производство или регенерирани, оцветени с естествено добити бои от райска ябълка.

“Тя се опитва да илюстрира архитектурно една много силна идея – да живеем с нулеви отпадъци”, каза заседателят и управляващ директор на EPR Architects Крис Castle. “Тук е налице много силен ангажимент от страна на общността,… всичко това е изградено от общността!”

Kamikatz-House-by-Hiroshi-Nakamura-NAP-6-1020x610 Kamikatz-House-by-Hiroshi-Nakamura-NAP-3-1020x610 Kamikatz-House-by-Hiroshi-Nakamura-NAP-4-1020x610

Снимки: Hiroshi Nakamura & NAP

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*